miercuri, 23 aprilie 2014

Transilvania în imagini (1)

Imaginile sunt, probabil, modul cel mai eficient de a face istoria accesibilă tuturor. De fapt, imaginile au avut mereu acelaşi rol de răspândire a informaţiilor care ar fi fost altfel rezervate unui grup restrâns de oameni. Transpuse într-o formulă vizuală, informaţiile abstracte şi poate chiar seci, devin aproape palpabile, iar orice explicaţii însoţite de o imagine sau care însoţesc o imagine pot fi mai uşor înţelese şi reţinute.

O bună parte din istoria Transilvaniei poate fi înţeleasă cu ajutorul imaginilor. Vremuri mai recente sau mai îndepărtate, oameni şi locuri care au fost sau încă mai sunt, informaţii care adesea nu sunt păstrate în scris, le căutăm în cărţi poştale sau fotografii vechi şi noi şi le împărtăşim celor care au un răgaz pentru a le privi.

Cu exact 86 de ani în urmă - „Muzica meseriaşilor” din Râşnov




Suvenire.
Dela Maialul din anul 1928 cand sa infinţat Muzica meseriaşilor a dat o petrecere frumoasă în pădure la Sft. Gheorghe.
G. Dumitraşcu 11/III 1929. scris aici.

Fotografia infăţisează fanfara („Muzica”) meseriaşilor din Râşnov a cărei înfiinţare a fost celebrată la maialul din 1928, pe data de 23 aprilie. Fanfara era compusă din muncitori ai diverselor ateliere şi fabrici din Râşnov, indiferent de vârstă, care ştiau să cânte la câte un instrument de suflat sau la tobe.

Maialul este o serbare câmpenească ţinută în cinstea primăverii, de obicei în luna mai – de unde îşi trage şi numele. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu